O eliminare cât o „renaştere”

Oltchim Râmnicu Vâlcea a ratat încă o dată calificarea în finala Ligii Campionilor şi lucrurile încep să se mişte, de această dată în sens pozitiv în handbalul feminin românesc. După ani buni de „dictatură internă” marea echipă a olteniei se destramă. Recent a plecat Gâlcă, iar după eliminarea din faţa unguroaieclor de la Gyor, alte fete anunţă că e timpul să schimbe ceva în viaţa lor sportivă.

oltchim-suporteri-remus-badeaĂsta este doar unul dintre cele câteva „semne”care mă fac să cred că încă putem să renaştem într-un sport în care, altădată, eram o forţă în lume. Recent şi Gheorghe Covaciu, tehnicianul de care se leagă ultimele mari performanţe ale echipei feminine U Jolidon, a anunţat că se întoarce acasă, la Baia Mare, pentru a pune umărul la relansarea legendei Minaur.

Opt ani a condus Covaciu pe U Jolidon, timp în care a obţinut trei medalii de argint şi una de bronz în Liga Naţională şi şi-a trecut în palmares o finală europeană, în Challenge Cup. Un alt semn că trebuie să o luăm de la zero, a fost decizia selecţionerului Gheorghe Tadici de a ataca Trofeul Carpaţi, ediţa din acest an, fără nicio jucătoare de la Oltchim.

România s-a imps şi de această dată, dar trebuie să recunoaştem că de ani buni Trofeul Carpaţi e doar o competiţie amicală, la care România şi-a făcut „abonament” de câştigător. Însă, revin la ideea de la care am plecat, destrămarea Oltchimului poate fi primul pas spre renaşterea handbalului intern. Oltencele au „omorât” campionatul, iar echipele noastre s-au mulţumit ani de zile să lupte doar pentru locul 2.

Când nu ai adversari pe măsură în ţara ta, nu poţi spera la rezultate internaţionale. Chiar şi aşa Oltchim a jucat patru semifinale de ligă în 5 ani, dar cât înseamnă asta pentru România? La nivel de echipă naţională supravieţuim, dar am uitat să triumfăm. La nivel de echipe de club există o competiţie „oficială” la capătul căreia nu ieşi niciodată învingător şi atunci care mai e miza în handbalul feminin?

Poate părea că nu are nicio legătură cu subiectul abordat, dar îmi amintesc de o vorbă, spusă, culmea, de un fotbalist: „Am câştigat bani mulţi la Cluj, dar acum e momentul să pornesc pe un drum nou, pe bani mai puţini şi la o echipă mai mică”, asta spunea Didi, fostul atacant al CFR-ului, când s-a transferat la FCM Târgu Mureş. Poate începem de aici …

sursa foto: Remus Badea/arhiva / Mediafax Foto

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în sport și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.