Bunicul maratonului zice „pas”

În urmă cu vreo doi ani dădeam o ştire la Radio Cluj despre cel mai bătrân alergător de maraton din lume, Fauja Singh, pe atunci în vârstă de aproape 100 de ani. „Bunicul” celei mai lungi probe de alergare a terminat cursa de la Toronto pe ultimul loc, dar vorba marelui Pierre de Coubertin – „Nu este atât de important să câştigi, ci să participi”.

maratonistulAzi, absolut întâmplător, aruncând o privire peste presa internaţională, aflu că Fauja Singh şi-a anunţat retragerea! Evenimentul va avea loc duminică, cu ocazia Maratonului de la Hong Kong. În aprilie va împlini 102 ani şi spune că nu este bolnav, doar că la vârsta lui competiţiile au început să devină „solicitante”.

Într-o lume tot mai bolnavă, Fauja Singh este un exemplu pentru noi toţi. A început să alerge în concursuri abia la vârsta de 89 de ani şi a terminat nu mai puţin de nouă maratoane, printre cele mai celebre fiind cele de la Londra şi New York, iar cel mai bun timp înregistrat vreodată a fost de 5 ore, 40 de minute şi 4 secunde.

Ca fapt divers trebuie să ştim despre Singh că a fost o viaţă întreagă agricultor şi a trăit în India până în urmă cu vreo 15 ani când s-a mutat în Anglia. Este considerat cel mai vârstnic maratonist din lume, dar recordurile lui nu pot fi omologate în Cartea Recordurilor, din cauză că nu are un certificat de naştere. Fauja Singh a fost unul dintre purtătorii flăcării olimpice în două rânduri, la Atena (2004) şi Londra (2012).

Reclame

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în sport și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.