Reprezentantul U Cluj, Sorin Popa este membru în Biroul Federal al FRR

Omul de afaceri Sorin Popa, membru al CA a secţiei de rugby a CS Universitatea Cluj, este începând de astăzi, membru cu drepturi depline în Birolul Federal al Federaţiei Române de rugby. Sorin Popa îşi propune ca pe perioada madatului (următorii patru ani) să relanseze mişcarea sportivă în general şi rugby-ul în mod particular.sorin-popa

Îi mulţumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda primul interviu în această noua calitate, iar pe voi vă invit să aflaţi, chiar de la Sorin Popa, cu ce gânduri porneşte pe acest nou drum.

Poate iubitorii rugby-ului nu sunt familiarizaţi cu prezenţa d-voastră în structurile de conducere ale Federaţiei Române de rugby, aşa că vă invit să răspundeţi la o întrebare firească: „Cine este de fapt Sorin Popa?”

Profesional ofer consultanţă în investiţii de mai bine de 20 de ani. Am lucrat cu firme şi companii importante cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro, dar nu am ignorat niciodată companiile mai mici, ba chiar le-am ajutat să se dezvolte. În plan sportiv e poate mai important să spun câteva lucruri. Aş începe cu participarea mea în structura de conducere la CS Arieşul Mihai Viteazul, un club sportiv care an după an are două echipe de juniori pe poziţiile fruntaşe ale campionatului (locurile 4-5). Trebuie să menţionez că AS Arieşul Mihai Viteazul este un club privat. Sunt deasemenea vicepreşedinte la Potaissa Turda, echipă de handbal care acum doi ani era în Liga a II-a, iar azi este pe podiumul Ligii Naţionale. La secţia de rugby a U Cluj am venit în 2011, într-un moment extrem de dificil, dar am găsit acolo o mână de oameni care au făcut posibilă redresarea acestei echipe de tradiţie pentru sportul românesc.

Ce v-a determinat să candidaţi pentru acest post, de membru în Biroul Federal?

Sunt de puţină vreme la U Cluj, dar am înţeles foarte repede că ceea ce am început noi aici este un lucru extraordinar, care trebuie existe şi la nivel naţional. Dacă până acum eram obişnuiţi să vină cineva de sus, să ne ajute, să ne dea ceva, acum e momentul să schimbăm lucrurile. Trebuie să începem din sens invers. Să facem noi ceva, cei de jos, ca să-i obligăm pe cei de sus să ne creeze cadrul legal să funcţionăm în folosul sportului (de masă şi de performanţă). Vreau să demarăm o serie de proiecte la nivel regional prin care să relansăm sportul. Juniorii nu mai trebuie să dispară după terminarea acestui ciclu, ei trebuie să continue la nivel de tineret, pentru ca mai apoi să facă pasul spre echipa mare. Comunicarea este termenul pe care trebuie să-l învăţăm şi să-l înţelegem. Ca să avem succes în acest proiect şi ulterior performanţe pe terenul de sport, trebuie să ne asociem, în interesul sportului, toate cluburile.

Ce înseamnă pentru rugby-ul cujean să aibă un reprezentant în Biroul Federal?

Înseamnă că lumea va cunoaşte proiectele şi iniţiativele noastre şi mai înseamnă că toată lumea va putea participa la acestea. Eu nu reprezint doar U Cluj în Biroul Federal, ci reprezint rugby-ul. Dacă lumea va fi atentă la proiectele noastre, pe care le avem la Universitatea Cluj şi dacă cei din jurul nostru vor înţelege că trebuie să comunicăm şi să ne asociem, în folosul rugby-ului, atunci vom avea şi rezultate, nu doar la U ci în întregul fenomen sportiv.

Aţi intuit o serie întreagă de întrebări pe care voiam să vi le adresez şi la care practic deja aţi răspuns, aşa că pe final vă mai întreb doar atât: „Care sunt proiectele pe care doriţi să le promovaţi în cel mai scurt timp?”

Sunt mai multe, dar în primul rând îmi doresc să ducem mai departe un proiect iniţiat de PR-ul secţiei noastre de rugby, se numea „Rugby vs computer” şi care a fost o pledoarie pentru rugby, sportul care formează caractere. Asemenea iniţiative trebuie să promovăm în continuare. Noi, toţi cei implicaţi în rugby trebuie să demarăm proiecte la nivel local, pe care apoi să le dezvoltăm la nivel regional şi naţional. Dar, repet, pentru asta trebuie să învăţăm să comunicăm şi să colaborăm, să ne asociem toţi. Concurenţa înseamnă colaborare. Noi trebuie să relansăm acest sport şi sportul în general, nu să aşteptăm cu mâna întinsă, ajutor de la federaţie. Dacă vom înţelege aceste lucruri federaţia va trebui să ne creeze cadrul optim pentru dezvoltare. Avem nevoie de legea sportului, legea sponsorizării etc. Un alt proiect important pe care eu îl voi susţine necondiţionat va fi acela de a organiza cursuri de management la cluburile sportive, să înveţe toată lumea să managerieze activitatea cluburilor şi a sportului în general, să înveţe să se autofinanţeze la nevoie.

Reamintesc că Sorin Popa este primul oficial din actuala structură de conducere a secției de rugby a Universității Cluj ales în Biroul Federal. La alegerile desfăşurate astăzi la sediul Federaţiei Române de Rugby ar fi trebuit să candideze, pentru funcţia de vicepreşedinte al Biroului Federal şi Emil Pîrţoc, fostul șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor de rugby, însă acesta din urmă s-a retras în ultimul moment.

Reclame

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în sport și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.