Serial despre blog şi bloggerit – Expunerea publică (episodul 3)

Că vrei sau nu să recunoşti, scrii pe blog ca să te citească lumea, ideea asta cu „eu scriu ce vreau, când vreau şi despre ce vreau” e doar în parte adevărată. De fapt tot ce postezi este pentru a ajunge la cineva, la un grup mai mare sau mai mic, pe facebook, sau alte reţele de socializare.blog

Nu e nimic greşit în a face asta şi dacă vreţi părerea mea, te şi responsabilizează într-o mare măsură. Dacă la început era distracţie, cu timpul vrei să-ţi creezi o linie editorială, vrei să te axezi pe unul, două sau mai multe subiecte (vaste e drept) pe care cei care te citesc să ajungă să le caute, să deschida laptopul şi să intre pe blogul tau sperând să găsească un nou post.

Cu alte cuvinte tot ce se întâmplă pe un blog are un scop foarte bine definit, acela de a fi public (dacă vreţi voi „persoană publică”, în sensul în care eşti citit de oricine, nu doar de un grup restrâns de prieteni). Fiecare dintre noi vrem să împărtăşim cu cineva tot ce postăm, pentru că, blogul a fost definit de cineva, ca un ziar personal al fiecăruia dintre noi.

Această expunere publică a posturilor tale, a gândurilor şi a speranţelor tale, nu are cum să nu lase urme. Odată ce câţiva ochi sunt constant aţintiţi asupra ta, prin blogul tău, vin şi necazurile. Unii dintre cititori vor lăsa mesaje, alţii te vor aborda, pe alţii îi vei aborda. La această ultimă parte trebuie să fiţi atenţi. Faptul că împărtăşiţi idei comune cu unul sau mai mulţi dintre cititori va naşte discuţii interminabile cu cei dragi.

„De ce l-ai/ai abordat/abordat-o? Ce treabă aveai tu cu ce crede el/ea despre ce ai scris tu? Ce scrii pentru ei, sau pentru tine?”. Da scriem pentru ei şi pentru noi deopotrivă, ăsta este răspunsul corect, care însă nu va fi apreciat, prin urmare va creea o serie de conflicte inventate, doar de dragul conflictului.

În episodul viitor voi detalia puţin toate aceste „probleme” create de statutul tău „public”, pentru că nu-i aşa, ca să fii public ai nevoie şi de o reţea de cititori. Dacă până acum credeţi că totul e floare la ureche să ai un blog, veţi vedea în partea a patra a serialului cum stă treaba cu „reţeaua”, dacă e bine să ai una şi dacă da cine ar trebui să facă parte din ea.

Reclame

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în una, alta și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.