Şi cămătarii dau faliment

Astăzi a avut loc şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal la care a participat, invitat sau nu, şi tartorul fotbalului din ţărişoara noastră, Dumitru Dragomir. Multe s-au discutat acolo, dar ceea ce mi-a atras atenţia a fost raportul prezentat de Mitică de la brutărie, conform căruia şapte cluburi din prima ligă nu prea mai au şanse să înceapă viitorul sezon competiţional.

coposRapid, Dinamo, Gloria Bistriţa, U Cluj, FC Braşov, CS Turnu Severin şi Gaz Metan Mediaş sunt cele şapte echipe din Liga I despre care zice nea Mitică. Acum dacă e să le analizăm pe fiecare în parte e simplu să descoperim şi cauzele pentru care diriguitorii cluburilor zic că se lasă de fotbal.

Rapid şi Dinamo sunt două dintre cluburile care sunt controlate de cămătari. George Copos pozează în omul cult, citit, şcolit nu ştiu pe unde, dar numai investitor nu-l poţi numi. De când a pus mâna pe Rapid a tot împrumutat clubul până a ajuns şi el la fundul sacului. Şi culmea vorbim de Copos, omul care a făcut cele mai tari afaceri, a vândut jucători pe milioane de euro şi i-a readus gratis în Grant.

Dinamo este cea mai oribilă grupare fotbalistică din România, poate din Europa. De când scriu eu despre sport, ba chiar mai dinainte, gruparea asta a fost condusă numai de interlopi, mai puţin Badea, singurul din groapa aia de gunoi care a ştiut să fie mai cumpătat. În rest Borcea, Turcu, Chon, Săvulescu şi mai nou Negoiţă. Ca să nu mai spun de fraţii Becali.

Niciunul dintre numele pe care le-am pomenit mai sus nu au investit, doar au împrumutat, adică au derulat activităţi de cămătărie, iar acum îşi cer banii înapoi. Nişte gunoaie. U Cluj e demult clubul nimănui, e cel mult o obsesie politică şi cam atât. La Gloria, tata Jean nu prea mai are de unde să scoată bani. Cât a mers treaba cu reciprocităţile s-a scos, dar a îmbătrânit şi el.

FC Braşov are în frunte un om deştept, Ioan Neculae, dar care a recunoscut mereu că a intrat în fotbal doar că aşa dădea bine la un moment dat, dar nu este fanul acestui sport, cu atât mai puţin a clubului pe care îl patronează. La Mediaş lucrurile sunt şi mai simple. Acolo banii vin de la diverse regii, aşa că orice audit poate scoate la iveală ceea ce noi, jurnalişii, numim spălare de bani (aştept ziua în care şi Pandurii vor anunţa că se retrag).

În sfârşit CS Turnu Severin este o echipă patronată de primărie, dar legea spune clar că nu poţi finanţa 100% un club de fotbal. Primăriile pot da bani cluburilor sportive, dar nu pentru salarii. Şi atunci de unde bani de remuneraţii pentru băieţii lui Niccolo Napoli? În concluzie fotbalul românesc intră în colaps, sau dacă vreţi în curăţenia de iarnă.

Să dea Dumnezeu, că mai aveam puţin şi citeam prin presă că toţi interlopii dărâmă stadioanele că să construiască mall-uri şi cartiere rezidenţiale în contul datoriilor pe care cluburile le-ar avea către ei.

La polul opus este Kjell Inge Røkke, cel care o finanţează pe Molde din 1997. Diferenţa dintre norvegian şi cămătarii noştri este că el, Kjell Inge Røkke nu a împrumutat clubul nici măcar cu un euro cent, ci l-a sponsorizat, adică nu aşteaptă să-şi recupereze investiţia ci o face de dragul sportului, a se înţelege fotbalului.

Reclame

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în sport și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.