Paharnicii din fotbalul nostru

Fotbalistul român este perceput ca un bun consumator de alcool, cu o apetenţă deosebită pentru vin. Aş putea să dau o mulţime de exemple, reflectate de presa sortivă şi nu numai, de-a lungul anilor, în care fotbaliştii noştri au dat pe gât un număr impresionant de sticle de vin, dar am să mă opresc doar asupra lui Semeghin (zis şi spaima sticlelor de vin), Gabriel Tamaş, sau Adi Mutu.

Plecând de la această idee, Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, Dumitru Costin, le sugerează marilor noştri performeri să se apuce de cursuri de sommelier, care să le asigure viitorul. CITIŢI AICI un material extrem de interesant despre propunerea lui Costin.

Acum ce nu ştie domnul Costin este istoria acestei meserii şi ce presupune ea. În general, sommelierul este un om de cultură, un om al cunoştinţelor, un om în serviciul altor oameni. Este un personaj exponenţial în cadrul unei echipe a restaurantului, dar şi un vector al imaginii vinului şi restaurantului în care profesează, fie el unul mai mare , sau mai obscur.

Sommelierul are ca principală sarcină servirea vinului şi se află la dispoziţia clienţilor restaurantelor. Misiunea sa constă în alegerea vinurilor potrivite cu mâncărurile comandate de client, servirea în condiţii optime de calitate, la temperatura de consum şi cu respectarea regulilor de servire.

Meseria asta a apărut în primele secole ale istoriei noastre (paharnicul) şi reprezenta unul dintre cele mai mari servicii pe care cei din dinastiile Merovingienilor şi Carolingienilor le-au împumutat de fapt din Roma antica. Cel care a consacrat denumirea de somelier printr-o ordonaţă a fost Regele Filip al V-lea, în anul domnului 1318.

Nu e greu să ne imaginăm că vorbim despre o meserie nobilă. Şi acum aşa pentru încheiere vi-i imaginaţi pe Semeghin, Torje, Tamaş sau Mutu prestând toate cele enumerate mai sus? Cred mai degrabă că înainte să-şi servească clienţii, ar servii ei câteva sticle.

Reclame

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în sport și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.