Lui Ion i s-a ars o Liţă

Nu ştiu de ce dar mi-a sărit ţadăra până la panoul electric după ce am citit declaraţia fostului fotbalist Ion Dumitru, zis Liţă, care spune că se simte frustrat de faptul că Răzvan Cociş l-ar putea egala la numărul de selecţii în echipa naţională. Ce spune de fapt Liţă vezi aici.

Pe scurt Ion Dumitru este nemulţumit că un nefotbalist, în opinia sa, în cazul de faţă Răzvan Cociş, are toate şansele să depăşească cele 57 de selecţii ale sale. Eu nu contest calitatea de jucător de fotbal a lui Liţă Dumitru. Este unul dintre cei mai mari mijlocaşi români ai tuturor timpurilor şi a făcut parte din acea echipă frumoasă care a participat la Cupa Mondială din 1970.

A fost campion al României cu Steaua în două rânduri (1976 şi 1978) şi tot de două ori a fost desemnat cel mai bun fotbalist român, în 1973 şi 1975, dar ce a urmat a fost o tristă şi palidă încercare a fostului mare fotbalist de a se face remarcat. Ca om şi antrenor e un dezastru, nu la fel de mare ca Hagi, dar foarte pe aproape.

Cred că Liţă nu înţelege fotbalul actual, cred cu tărie asta. De la sfârşitul anilor 80 de când şi-a descălţat ghetele, Liţă a încercat, şi a încercat din nou, şi a tot continuat să încerce să se facă antrenor. Rapid, FC Naţional, Jiul Petroşani, Poli Iaşi, Rocar, Chindia Târgovişte, Callatis Mangalia, Rapid II, Concordia Chiajna, Steaua II, Al-Jaish Damasc (Siria), Al-Hilal (Arabia Saudită, echipa de tineret) şi VfR Heilbronn (Germania, Liga a IV-a), sunt bornele sale, nu electrice, nu-l luaţi la mişto.

De peste tot a plecat cu scandal şi în special din lipsă de rezultate. Şi am mai remarcat ceva. Faptul că ai fost un mare fotbalist nu te face şi un mare om, cu atât mai puţin om de fotbal. Să critici un jucător, şi eu am făcut asta, dar din perspectivă jurnalistică, doar pentru că ţi-ar putea „fura gloria”, e jenant.

Cociş nu e în formă dar nu poţi să spui că nu are treabă cu fotbalul. Nici postul pe care joacă nu-l ajută să iasă în evidenţă. Poate acum, când echipa naţională e lovită din toate părţile, acum când fotbalul românesc este doar un circ ieftin, poate acum fostele glorii ar trebui să promoveze sportul pe care l-au slujit atîţia ani. Şi dacă tot ai ridicat piatra, ai curajul să o arunci nea Liţă?

Anunțuri

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în sport și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.