Complexul olimpic de nataţie rămâne doar o schiţă frumos desenată

Cine practică polo-ul pe apă o face din pasiune, nu pentru bani. Echipa clujeană de polo, Politehnica, este probabil singura din Cluj-Napoca fără un buget concret. Abia dacă îşi acoperă cheltuielile competiţionale, de indemnizaţii sau prime de obiectiv nici nu poate fi vorba.

Şi totuşi, chiar dacă pare incredibil, Cluj-Napoca are o astfel de echipă. În tribune sunt puţini spectatori, iar în presă doar când şi când mai apre câte un articol dedicat acestei discipline sportive. Şi mai puţină lume ştie probabil că această echipă este una de intelectuali. Îmi amintesc că în urmă cu mulţi ani eram cam singurul din presa locală care mai scriam despre ei şi rezultatele lor.

aşa am aflat că băieţii din bazin erau în viaţa de zi cu zi avocaţi, IT-işti, profesori de sport etc. Prin anii 80 Clujul chiar avea o echipă de temut, care se bătea de la egal la egal cu Steaua, Dinamo, Sportul sau Crisul Oradea. Îmi amintesc că la un moment dat, tot prin anii 80, CSM Cluj cred că se numea pe atunci echipa, poloiştii au obţinut chiar bronzul naţional.

Azi sunt doar una dintre echipele din municipiul de cinci stele, tratată cu cea mai cruntă indiferenţă. În urmă cu trei ani am crezut că se va face ceva şi pentru ei. Autorităţile locale anunţat cu mult tam tam construcţia unui complex de nataţie de câteva milioane de euro. Acum aceleaşi autorităţi anunţă, discret de data asta, că nu se mai materializează.

Atunci s-a identificat şi un teren liber de sarcini, în cartierul Gheorgheni, azi proiectul e doar un desen frumos din care înţeleg că ar fi trebuit să se construiască două bazine, vestiare moderne, spaţii de antrenament, tot tacâmul. Dacă minciunile ar fi fost adevărate complexul trebuia să fie funcţional, încă din luna mai. Nu s-a făcut nimic, iar scuza e mereu aceaşi – „nu sunt bani”.

La iniţiative suntem de neîntrecut, proiectele arată excepţional, dar numai pe hârtie, eventual în câte o grafică 3D. La proba practică aleşii noştri pică mai mereu examenele. S-au investit 40 de milioane de euro într-un mastodont de beton, Cluj Arena, dar nu s-au găsit două milioane de euro pentru un complex de nataţie. Oare câţi dintre cei pe care i-am ales ştiu că există o echipă de polo în Cluj-Napoca? Să mai întreb dacă cineva îşi aminteşte că în vremuri demult uitate Clujul avea şi o echipă de hochei pe gheaţă?

 

 

 

 

 

Anunțuri

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în sport și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.