Şi Hagi cerşeşte, din nou …

Chiar mă întrebam când se va întâmpla şi lucru astă, să iasă şi „regele” Hagi în presă şi să spună: „nu mai pot de unul singur”. Şi s-a întâmplat. Citeam zilele astea prin presa centrală că Giucă Hagi nu mai poate susţine de unul singur propriul său proiect – „Academia Hagi”.

Deşi părerea mea despre el este demult bătută în cuie, şi nu e una pozitivă, Hagi a reuşit să mă surprină, puţin ce-i drept. Iese „regele” nostru în presă şi spune că dacă nimeni nu se va implica financiar, alături de el, în proiectul lui fotbalistic, e de rău. Hagi nu mai are bani să investească în clubul său, dar ştie că are un nume suficient de rezonant încât să cerşească atenţia oamenilor cu bani.

Nu e prima dată când Hagi cerşeşete. Vi-l amintiţi pe marele Hagi cum cerşea statuie pentru ce a făcut el pentru fotbalul românesc? Nu cred că sunteţi mulţi cei care, probabil asemeni mie, v-aţi îngreţoşat ascultându-l atunci. Şi mai puţină lume îşi aminteşte acea campanie de calificare în care Victor Piţurcă a renunţat la serviciile marelui Hagi şi ale cumnatului său Gică Popescu şi tot a calificat echipa naţională de fotbal a României la un turneu final, cred că a fost şi ultimul.

Dar pentru că nu te pui cu Hagi, Piţurcă a fost înlocuit de la cârma naţionalei, iar tricolorii, cu Hagi şi Popescu în teren, porneau ca favoriţi să realizeze o mare surpriză, la acel european. Şi poate chiar am fi avut o şansă dacă marele Hagi nu ar fi recurs la un gest golănesc în sfertul de finală contra Italiei. A lovit cu pumnul, atât mai putea Hagi în acel moment.

Făcuse un gest similar şi în finala de Cupă UEFA, Galatasaray – Arsenal Londra, încă un pumn, încă o eliminare. Noroc cu ceilalţi băieţi ai lui Fatih Terim că au luptat ca nişte lei şi şi-au adjudecat trofeul, altfel Hagi era pus la zid, pe bună dreptate. Noi nu avem voie să spunem nimic rău de Hagi, pentru că în opinia unora, nu şi a mea, e cel mai bun fotbalist român al secolului trecut.

Cei care au votat au uitat însă, de Dobrin, Adrian Ilie, Balaci şi poate chiar Lăcătuş. Hagi îşi doreşte statuie şi de ce nu fonduri, de la alţii, pentru propria-i echipă. Şi cumnatu-său Gică Popescu aştepta bani de la autorităţile din Dâmboviţa, ca să finanţeze pe Chindia, şi Ana Maria Prodan aşteaptă bani de la Boc să ţină pe U Cluj şi lista ar putea continua.

E incredibil câte proiecte au pornit frumos şi au murit pentru că la un moment dat cei care le-au iniţiat au început să cerşească, iar dacă nu au cerşit li s-au pus bete-n roate – Unirea Urziceni, Voinţa Sibiu, Gloria Buzău, Victoria Brăneşti, şi cred că ar mai fi câteva exemple. Hagi ştie că dacă autorităţile din Constanţa nu s-au implicat la Farul, o vor face la Viitorul, de aceea îşi permite să cerşească.

Un lucru nu au înţeles marii noştrii foşti fotbalişti, actuali investitori, în Anglia, Franţa, Italia sau Germania, nimeni nu te întreabă dacă vrei bani de la bugetele locale şi judeţene, sau cum or fi distribuite administrativ zonele din aceste ţări. Acolo dacă vrei să fii investitor eşti, dacă te ţine buzunarul, dacă nu îi laşi pe alţii.

Becali nu cere bani de la nimeni, Borcea sau Badea nici ei, Paszkany a încercat a văzut că nimeni nu vrea şi a făcut de unul singur tot ce nu s-a materializat după promisiunile electorale în alte cazuri. Nu ştiu dacă aţi observat că întotdeauna cei care „au cu ce”, cer şi de la alţii. E tipic pentru poporul nostru. Vasile Şiman de la Sportul nu e mare afacerit, nu se laudă cu hoteluri, academii şi contracte cu bănci şi reprezentanţe auto. Făcea afaceri cu zacuscă, dar a ţinut şi ţine Sportul Studenţesc în viaţă şi nu cere nimic de la nimeni, bravo lui.

Pentru Hagi tot respectul ca fotbalist, pentru ce a făcut după … nu e nimic de spus, adică eu am multe de scris, dar asta va fi cu prima ocazie într-un alt post.

Anunțuri

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în sport și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.