Maria Simionescu, fondatoarea gimnasticii româneşti, s-a stins din viaţă

Ca şi cum nu ar fi de ajuns că pe nimeni nu mai interesează ce se întâmplă în sport şi mai ales cum şi în ce condiţii se pregătesc sportivii, veştile proaste ne lovesc din toate părţile. În urmă cu cinci minute am aflat şi eu că Maria Simionescu s-a stins din viaţă. Poate nu vă spune nimic numele aşa că mă simt obligat să spun două vorbe despre doamna gimnasticii româneşti.

Maria Simionescu a fost unul dintre cei mai mari antrenori pe care gimnastica feminină românească i-a avut vreodată. Din drag de sport Maria Simionescu alături de şotul dânsei, Gheorghe Simionescu, au creat prima şcoală de gimnastică din lume. Se întâmpla acest lucru parcă în urmă cu o veşnicie, dar cine nu a auzit în timp de Liceul de gimnastică de la Oneşti, repet prima o şcoală cu acest profil din lume.

Acolo la Oneşti, sub supravegherea doamnei Simionescu s-a zămislit acea uluitoare performanţă de 10, a Nadie Comăneci. Ar fi mulţi sportivi de enumerat, dar scopul postării mele este de a elogia realizările doamnei Simionescu, iar bilanţul este cu totul remarcabil.

Cu Maria Simionescu în cadrul Federaţiei Române de specialitate gimnastica feminină românească a cucerit 234 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene. Maria Simionescu a antrenat echipele naţionale care au participat la 3 ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice: Melbourne – 1956, Roma – 1960, Tokyo – 1964.

După retragerea din viaţa sportivă, Maria Simionescu a fost şi vicepreşedinta a Federaţiei Române de Gimnastică. În 1972, Maria Simionescu a devenit membră în Comitetul tehnic al Federaţiei Internationale de Gimnastică (FIG), iar, ulterior, vicepreşedinte al acestuia. Cooptată în Comisia de arbitri a FIG, Maria Simionescu nu a lipsit de la nicio ediţie de Csmpionat Mondial sau Jocuri Olimpice din 1972 si pînă în 1996.

Maria Simionescu s-a stins dar va rămâne veşnic în Hall of fame-ul sportului mondial, odihnească-se în pace.Imagine

Anunțuri

Despre Patrice Podina

Daca eu vorbesc despre mine, vouă ce vă rămâne?
Acest articol a fost publicat în sport și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.